K21 beszámoló nap – Eredmények a minőségfejlesztés tükrében

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár Tanácstermében az év utolsó beszámoló napján az Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ) K21 Minőségirányítási Koordinációs Bizottsága összegezte a 2019. év eredményeit.

A Minősített Könyvtár címet viselő EKSZ K21 Minőségirányítási Koordinációs Bizottságának hét munkacsoportja az eredmények tekintetében rendkívül sikeres évet zárhatott.

Elkészült az EKSZ minőségfejlesztési jelentése, a Minőségirányítási Kézikönyv aktualizált változata, és az új EKSZ SZMSZ is, melyet a szenátus a 2019. november 11-i ülésén egyhangúlag elfogadott. A dokumentum elérhető az ELTE honlapján.

Lezárult többek között az éves terv, az éves beszámoló, illetve a fénymásolás, nyomtatás, szkennelés folyamatainak leírása. A szavazásra bocsátott dokumentumokat a koordinációs bizottság egyhangúlag elfogadta. A kulcsfolyamatok leírásainak gyakorlati alkalmazását folyamatábrák készítésével tesszük követhetővé és kollégáink részére könnyebben elsajátíthatóvá.

Az idei év fejlesztéseként bevezetésre került a virtuális olvasójegy alkalmazása, mellyel kapcsolatos információk a honlapra is felkerültek. Az innovatív szolgáltatás igénybe vehető, használatához a szolgáltatás leírása mellett egy tájékoztató videó is segítséget nyújt. A mobileszközre szánt webalkalmazás információt nyújt a kölcsönzésben lévő dokumentumokról, hosszabbítási lehetőséget biztosít, valamint az Egyetemi Könyvtárban azonnal felhasználható „Fénymásoló- és nyomtatókártya” vásárlását is lehetővé teszi.

A karokon végzett Zöld könyvtári felmérésről elkészült a beszámoló, mely elérhető az EDIT repozitóriumában. Az érdeklődők az eredményekről részletes beszámolót hallhattak a Könyvtár Café tematikus programján. Az Országos Könyvtári Napok keretében a Zöld könyvtári munkacsoporttal együttműködve multiplikáltuk a Zöld könyvtári kérdőív felméréseinek eredményeit. Előadás és kvízjáték keretében a diákok a fenntartható könyvtárról szerezhettek ismereteket.

A fogyatékossággal élő hallgatók megsegítése céljából a Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) akadálymentes tananyagokat adaptál, melyek elérhetőek az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban (EDIT-ben). A SHÜTI idén új tájékoztató füzeteket adott ki az ELTE speciális szükségletű hallgatók részére biztosított szolgáltatásairól. Az irodával való együttműködés eredményeként a tájékoztató hallgatók és olvasók számára releváns tartalmai az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár honlapjáról is elérhetőek.

A könyvtárvezetők kidolgozták az oktatási szintekhez is igazodó felhasználói képzések koncepcióját. Minden igényt kielégítő online tananyag készül, mely az alapismeretektől egészen az online publikálási lehetőségekig felöleli a felhasználói tudnivalók teljes tárházát.

A szervezeti kultúra felmérésével kapcsolatos kérdőívek elkészültek, és az Egyetemi Könyvtár Oktatás- és Kutatástámogatási Osztályával együttműködve az UniPoll-rendszeren keresztül kiküldésre kerültek, az eredmények feldolgozása folyamatban. Külső partnereink részére a kommunikációs kérdőív előkészítése megtörtént, a felmérésre a közeljövőben kerül sor.

Az idei évben minőségügyi érzékenyítő tréninget szerveztünk júliusban, mely során célul tűztük ki új kollégák bevonását a minőségirányítási munkafolyamatokba és a koordinációs bizottság munkacsoportjaiba.

A Könyvtár Café rendezvénysorozata keretében külföldi konferenciák, utazások alkalmával szerzett tapasztalataikat és az intézményünkre is adaptálható jó gyakorlatokat osztották meg kollégáink.

Folytatódott partneradatbázisunk webes felületének frissítése, a médiamegjelenések archiválása. A minőségfejlesztéssel és eredményeinkkel kapcsolatos portálhírek, valamint az EKSZ-hírlevél megjelenésével folyamatos tájékoztatást nyújtottunk a minőségirányítás terén elért eredményeinkről és aktuális munkafolyamatainkról.

Az elvégzett munkafolyamatok értékelése és összegzése mellett az év végi beszámoló napon karácsonyi ünnepségre is sor került, melyen a koordinációs bizottság valamennyi tagja számára lehetőség nyílt a 2019. november 22-én nyílt interaktív Eötvös-kiállítás megtekintésére. A kiállítással kapcsolatban bővebb információkat itt talál. Újabb fejlesztéseinkről és eredményeinkről portálunkon hamarosan friss hírrel jelentkezünk!