A könyvtárt Oláh Miklós esztergomi érsek alapította 1561-ben. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben vált, amikor Pázmány Péter megalapította a nagyszombati egyetemet. A Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben költözött Budára, majd 1784-ben Pestre. A könyvtár mai épülete Skalnitzky Antal tervei alapján 1876-ban épült. Legszebb terme a Nagyolvasó, mely több mint 200 négyzetméter alapterületű, természetes fényt a mennyezeti üvegtetőn keresztül kap, falait pedig a Lotz Károly által festett freskók díszítik. A könyvtár állománya közel 2 millió dokumentum, melyek között a mindenkori egyetemi oktatást és kutatást támogató könyvek és folyóiratok mellett például 185 kódex (közülük 14 corvina), mintegy 1200 ősnyomtatvány, számos értékes kézirat, 11.000 XVI. századi antikva, 15.000 barokk és 75.000 XVIII. századi kötet is található.

Bővebben a gyűjteményről

Az Egyetemi Könyvtár az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktató, nevelő és kutató munkáját segítő tudományos intézmény, nyilvános szakkönyvtár.

A könyvtár fő feladatai:

  • az egyetem oktató-, kutató munkájának szakirodalommal és szakirodalmi információval, valamint általános információval való támogatása, ellátása; az oktatói, a kutatói tevékenységhez, valamint a hallgatók tanulmányaihoz szükséges dokumentumok biztosítása, könyvtári igényeik kielégítése;
  • a nemzeti kulturális örökség részét képező történeti gyűjtemény gondozása, megőrzése és bemutatása;
  • a fő gyűjtőköréhez tartozó szakterületek művelésével foglalkozó hazai és külföldi kutatók, tudósok szakmai információs igényeinek kielégítése.

A könyvtár gyűjtőköri illetékességből országos feladatkört lát el

  • a filozófia,
  • a közép- és újkori egyetemes történelem,
  • a vallástörténet, vallástudomány területén.

Bővebben a gyűjtőkörről

A könyvtár az egyetem keretei között működő valamennyi könyvtár hálózati központja, és az egyetem könyvtári informatikai rendszerének irányítója.

Bővebben az Egyetemi Könyvtári Szolgálatról

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL